Goedemiddag lezers…

Ruurlo – Goedemiddag lezers. Op de foto ziet u twee raadsels. Het voorwerp links is een stenen bal van 5 centimeter in doorsnede. De kleur is crème/heel licht bruin en er zijn halve maantjes in gegrift. Toen de hooiweide op de schop ging, vond de loonwerker deze bal. Hoe komt dit voorwerp er? In dat weiland is nog nooit een feest gevierd, of een wedstrijd gehouden noch hebben er duistere gezelschappen rituele praktijken uitgeoefend. En toch komt er tijden het omploegen ineens zo’n stenen kogel tevoorschijn. Is het ding nog uit de Franse tijd toen Napoleon bij Bon Aparte in Barchem logeerde? Wie o wie herkent deze stenen bal?
Rechts het tweede raadsel. We kochten het object een paar dagen geleden bij de HEMA in ons dorp. Het schijnt een letter van chocolade te zijn die de kinderen vroeger in hun schoen vonden die ze een paar dagen voor de geboortedag van ene Sint Nicolaas bij de kachel hadden gezet. Met een wortel erin voor het paard van de bejaarde Goedheiligman. Wat doet dit Heilig Snoepgoed nu al in de schappen, terwijl de (over)jarige in Spanje nog niet eens zijn koffers heeft gepakt? Deze chocoladeletters zijn nep, mensen, die worden nagemaakt! Ten bewijze hebben we de T van RuurloVandaag gekocht. Er zitten hazelnoten in! We hebben vroeger – toen de Sint nog echt bestond – nooit CHOCOLADELETTERS met hazelnoten in onze schoen gevonden. Deze chocoladeletters komen uit de fabrieken; ze zijn nagemaakt en daar weet onze geliefde Sint niets van!
* Ander onderwerp. Ilja Janssen mailde een herfstfoto. Zoals elk jaar doen we een oproep daartoe, want de herfst biedt een oersfeer die altijd weer herinnerinningen opwekt. Bijvoorbeeld aan onze herfststukjes die we met de school in het bos maakten. En het wordt stiller, de landerijen komen tot rust. Maar vertonen eerst nog die bijzondere pracht aan bladkleuren, paddenstoelen en verstilde vegetatie. Voor de mooiste foto stelt RuurloVandaag een prijsje beschikbaar. Hierboven de foto van Ilja en hier beneden een foto van RuurloVandaag, want stiekem doen we ook mee.