Familie verdwaalt op Ruurlose Verlichtingsroute


Ruurlo – Goedemiddag lezers. Er was familie over uit het “Wilde Westen” dus we draaiden redactioneel even op een laag pitje. Toen we ze vanochtend uitzwaaiden, vergaten we te vertellen dat het dorp zich voorbereidde op de Septemberfeesten.(zie hierboven een nog niet gepubliceeerde foto uit 2006). Twee uur later werden we gemobield dat het de familie eindelijk was gelukt Ruurlo te verlaten. Bij de Dorpsstraat aangekomen, verhinderden hekken namelijk de doorgang en verwezen pijlen dwingend een alternatieve route om de dorpskern heen. Na elke straat wees een zwarte pijl op een geel bord naar links, dan wel naar rechts. Onze familie is drie keer door dezelfde buurten gereden voordat het “de uitgang” richting ’t west’n vond. Bij reconstructie van de verslagen bleek dat onze familie mogelijk de eerste is die bij daglicht de Verlichtingsroute heeft gereden. Drie keer!
 
Het is de Teunisbloem!
* We ontvingen twee reacties op de oproep van Willemien Bretveld over een door haar ‘ontdekte” gele bloem, die er eigenlijk wel lenteachtig uitzag. Wim Bluemers herkent ‘m als de Teunisbloem. “In deze tijd van het jaar is hij overdag ook iets meer open, maar normaal is hij in het donker op zijn mooist. We hebben ze zelf ook in de tuin en het is een plant die zich via het zaad heel gemakkelijk uitzaait, zodat je hem in de vrije natuur ook wel tegenkomt.” Jannie en Ap Schepers bevestigen de conclusie van Bluemers: Volgens ons is het een Teunisbloem. De Latijnse naam is Oenothera.”
 
Ruurlo en Laura Dekker
* Vervolgens belangrijk nieuws van Ric Besseling. Hij brengt de actualiteit ter sprake van die idiote machovader die het prachtig vindt dat zijn leerplichtige puberdochter (zie foto boven) alleen de wereld rond gaat zeilen.
Nu blijkt dat de begeleiding van die twee jaar durende solozeiltocht van Laura Dekker uit Ruurlo zou komen. Mail: “Afgelopen maandag heeft Laura Dekker bekend gemaakt dat zij graag onder begeleiding van andere zeilers haar tocht rond de wereld wil gaan maken. Vandaag is bekend geworden dat ze begeleid zal worden door een groep van 10 jeugdige zeilers uit Ruurlo.Natuurlijk hadden de ouders enige twijfels toen zij hoorden van dit voornemen van hun kinderen. “Zo’n project brengt natuurlijk de nodige risico’s met zich mee”, aldus een van de ouders. Toch gingen zij over stag na het zien van de gedegen voorbereidingen op hun reis.
Volgens Joep, verantwoordelijk voor de veiligheid, hebben de meeste deelnemers minimaal zwemdiploma A of zijn daar mee bezig. Mochten er toch problemen zijn, dan zijn er genoeg reddingsmiddelen aan boord. Volgens Chiel en Brenton hoeft echter niemand zich zorgen te maken. Het schip, waar door hen nog volop aan wordt getimmerd, wordt volledig zeewaardig.
Daarnaast is het schip voorzien van een GPS systeem, dus de navigatie hoeft geen problemen op te leveren volgens Anne. Als het systeem onverhoopt toch uitvalt, dan is haar 4-jarige topografie scholing ruimschoots voldoende. Isa, verantwoordelijk voor de leermiddelen, verwacht dat niemand het komende jaar hoeft achter te raken met zijn of haar schoolwerk, er zijn allerlei leermiddelen aanwezig.
De reis op zich is natuurlijk de allergrootste leerervaring!
Aanstaande zaterdag vindt de eerste proefvaart plaats.
 
De paal bij SuperCoop
* En dan nog de nasleep van de afgezaagde lantaarnpaal (foto boven) op het parkeerterrein van de Super-Coop waartegen auto’s beschadigd raakten. Buurtbewoner Piet Voorburg bericht: “De paal is vanochtend door het bedrijf Ilander (Nuon) verwijderd. Een medewerker vertelde dat de lantaarnpalen eigendom zijn van de gemeente Berkelland. En dat deze ook opdracht “moet” geven om ze te herstellen en of te verwijderen. Dus iedereen die schade heeft ondervonden van de “Paal” moet met z’n schadeclaim bij de gemeente zijn.”
Tja, daar zetten wij toch vraagtekens bij, want we kunnen ons niet voorstellen dat de gemeente verantwoordelijk is voor lantaarnpalen op een particulier terrein. Er gaat dus een mail naar de gemeente. (Wordt vervolgd.)