Voor haring mogen ze mij wakker maken…

door Ton Oskam
 
Ruurlo – Goedemiddag lezers. De desk is schoon, er zijn geen nieuwe berichten binnen gekomen. Ook nog geen mails van Hattemers die reageren op de constatering dat zij volgens onze statistiek net zo vaak de pagina’s van RuurloVandaag opslaan als de Ruurloërs zelf. We blijven benieuwd. Dan straks maar de tuin in met factor 35, want vanuit het westen is Pluvius in aantocht.
 
Maar, eerst niet vergeten te melden dat na twee nachtjes slapen de Nieuwe Haring weer te koop is. Voor haring mogen ze mij altijd wakker maken. Volgens de overlevering at ik mijn eerste haring toen ik nog één jaar jong moest worden. Zelfs de visboer nabij Scheveningen schijnt met grote ogen aanschouwd te hebben hoe het zeebanket in het kleine babykeeltje verdween.
Toen ik in Ruurlo kwam te wonen was Hoekman Vis hier ook wekelijks. In 1995 schreef ik in het blad van de Ponyclub Ruurlo: “Ik weet niet waar deze Lochemmer zijn haring inkoopt, maar dat moet toch dicht bij het vissenparadijs zijn”. Vijftien jaar later proef ik nog steeds bijna nergens in Nederland een lekkerder haring dan die van Hoekman.
 
In 1995 kwam ik op het idee met de vis van Hoekman een Reurlse Haringsalade te ontwikkelen. Op veler verzoek hier het geheime recept:
 
          Vier grote aardappelen (bintjes) koken. Goed af laten koelen en in heel kleine stukjes snijden.
          De haringen ( 4-6 stuks) in dunne reepjes snijden en zelf de staartjes afkluiven.
          3 Gekookte bieten (noemen we in Den Haag kroten) in kleine blokjes snijden en samen met 2 eetlepels gehakte walnoten, een paar gehakte zoet-zure augurken, de haring en de aardappelen in een grote kom dooreen roeren. Rasp er ook een ui doorheen.
          Op smaak afmaken met een beetje suiker, citroensap, peper en 2 theelepels tijm.
          Meng dan een paar flinke klodders van de beste mayonaise en een ½ deciliter slagroom en roer dit voorzichtig door de salade. Zet dit afgedekt minstens een halve etmaal in de koelkast.
          Voor het haringfeest begint de salade garneren met partjes hardgekookte scharrelei van de Kleine Bermeconomie, schijfjes tomaat en toefjes peterselie.
 
En onthoudt: “One herring a day, keeps the doctor away”. Vrij vertaald: “Elke dag een haring en de dokter kan in de VUT”.
Smakelijk eten!