Kuenen maakt worst met “paddo’s”

Dit artikel is overgenomen uit De Stentor. De auteur is Jan Buter
 
Ruurlo – Eigenlijk was het niet eens serieus bedoeld. In zijn winkel verkocht de Ruurlose keurslager Wiljo Kuenen eind vorig jaar een nieuw soort groeibaaltjes met paddenstoelen. “Boomstammetjes met sporen erin, waaruit paddenstoelen groeien als er water en licht bijkomt.
In een mooie geschenkverpakking, dus een mooi kerst-item.”

Zijn klanten reageerden enthousiast op dit door enkele voormalige Wageningen-studenten ontwikkelde product. “In een mailtje heb ik ze dat verteld. Voor de grap stelde ik voor hun paddenstoelen in worst te verwerken.”

Casa Foresta, het paddenstoelenbedrijfje dat de studenten na hun afstuderen waren begonnen, nam de suggestie echter serieus en gaf aan een dergelijke worst wel te kunnen verkopen via hun klanten, restaurants en delicatessenzaken. En voor-ie het wist had Kuenen een nieuw streekproduct ontwikkeld: droge worst met paddenstoelen erin verwerkt.

Op zich is het niks nieuws dat in droge worst (die normaal uit alleen varkensvlees, zout en kruiden bestaat) een extra ingrediënt komt. In de Achterhoek deed men dat vroeger ook wel eens. Dan werd er rijst aan het vlees toegevoegd. Of -speciaal voor de kinderen- rozijntjes. Maar geen Achterhoekse boer zal er aan hebben gedacht paddenstoelen te verwerken. Of walnoten, want ook die worden in Kuenens ‘dreuge wos’ toegevoegd. Om nog maar te zwijgen van de korenbloemen die (met paddenstoelen en noten) in Wiljo’s creatie ‘Hoorn des Overvloeds’ zitten. “In feite is praktisch elke bloem eetbaar”, zegt Kuenen nuchter. “Alleen weten veel mensen dat niet.”

De ‘paddoworsten’ bevatten eekhoorntjesbrood, shii-takes of een mix van diverse paddenstoelen. Ze gelden als streekproduct, omdat ze in Ruurlo worden gemaakt. Maar de paddestoelen komen van Casa Foresta in Elst. “Maar wie weet is er hier in de omgeving wel een boer te vinden, die brood ziet in het kweken van paddenstoelen .”

Die boer krijgt dan in elk geval één goede klant: Wiljo Kuenen. De eerste vierduizend worsten die ik heb gemaakt waren in mum van tijd verkocht. En dan heb ik ze in mijn eigen winkel nog niet eens echt gepresenteerd.”

Dat laatste gebeurt trouwens volgende week wel. Dan komt zelfs een keur aan culinaire journalisten naar Ruurlo om met de paddenstoelenworst kennis te maken.