Komt er een hittegolf over Ruurlo?

door Ton Oskam
Ruurlo – Goedemiddag lezers. De zomer is officieel begonnen, dus gaan we de poll over de te meten hoogste zomertemperatuur in Ruurlo afsluiten. Over drie maanden weten we welke groep reageerders tot de beste voorspelers hoort. Maar liefst 159 lezers namen de moeite hun stem uit te brengen. Het hoogste percentage (23.9 %) denkt dat we tussen de 33 en 35 graden gaan scoren. Als deze hoge temperaturen zich enkele dagen handhaven, is er sprake van een hittegolf en daar gokken 35 respondenten (22 %) op. Zouden ze De Telegraaf (waar bij de kapper mijn oog op viel) hebben gelezen die eergisteren voor deze maand een hittegolf voorspelde? Dat we deze zomer niet boven de 28 graden (factor 15 !) komen denkt 10 procent van de lezers. Daarentegen geloven evenveel bezoekers van onze website dat het kwik in de zomer van 2010 in Ruurlo zelfs boven de 35 graden zal stijgen! Het kan gelukkig niet vriezen of dooien, deze zomer, dat is in elk geval zeker. Op 21 september weten we wat deze zomer wel heeft opgeleverd. Intussen staan de sproeiers aan om het gazon te benatten. En bezinnen wij ons over de volgende poll.
* Toeval bestaat niet, hoor je te pas en vooral te onpas. Natuurlijk bestaat toeval, alleen heb ik geleerd dat toeval ook betekent: “Iets dat je toevalt”. En je je daarover kunt verwonderen. Was het dus toeval dat Arjen van Gijssel (ik noem hem altijd: de geestelijke vader van Jonker Joost) een column had geschreven voor de rubriek Kerk in ’t Vizier van Achterhoek Nieuws toen hij op deze site mijn zoveelste filippica las over de gemiste kansen met de eeuwenoude waterput op het Kerkplein. Daarin werd ook de sage over het Jodenmeisje betrokken (met dank aan Wim Bluemers) en de relatie die ik legde met de PéVéVé van Geert Wildeman. Ongeveer dezelfde “ingrediënten” gebruikte Arjen voor zijn column. Toeval of niet? Lees:
 
Op het Kerkplein in Ruurlo spuiten sinds kort waterfonteinen. Bij het installeren stuitten de bouwvakkers op een eeuwenoude waterput. De kloostermoppen lijken sterk op de stenen waaruit ook de aloude Dorpskerk is opgetrokken. 
Zo’n vondst prikkelt de fantasie. Verschillende media duiken er bovenop. Het leidt even af van de alledaagse werkelijkheid. Van de moeizame kabinetsformatie, met of zonder de PVV. De massale stemmen op Wilders’ partij, ook in Berkelland (11,6%), laten zien dat er onvrede, angst en onbegrip in de samenleving heerst. Het richt zich deels tegen “vreemdelingen” en een “vreemde” religie.
Terug naar de vondst van de waterput. Een stukje Efteling op het Dorpsplein! Is dit misschien de waterbron die de hoofdrol speelt in de beroemde Ruurlose sage “De Jonker en het Jodenmeisje”? Eeuwen geleden werd een Jonker op het kasteel verliefd op het mooie meisje Mirjam. Ze hoorde bij een groep Joodse vreemdelingen die tijdelijk in Roderlo, een gehucht, waren neergestreken. Toen ineens de gevreesde pest uitbrak, werden de Joden meteen als schuldigen aangewezen. Vreemd volk, vreemde religie. Zij hadden vast de waterput besmet, werd er gefluisterd. De liefde tussen Mirjam en de Jonker was een onmogelijke liefde. Beiden stierven aan de vreselijke ziekte.
In de bijbel komt Jezus eens een vrouw bij een waterput tegen. Hij spreekt haar aan en vraagt dorstig om water. Zij is niet bang voor deze vreemdeling. En Jezus voelt geen vijandschap tegen deze Samaritaanse, waarmee de Joden destijds in onmin leefden. Het wordt een heel bijzonder en intiem gesprek. Hij blijkt haar levenswandel precies te kennen en veroordeelt haar niet (ze heeft nogal wat mannen in haar leven). Hij biedt haar geestelijk Water aan, zij hem Water voor het lichaam.
De Ruurlose waterput is een bron van leven geweest, maar ook de plek waar al vroeg vreemdelingenhaat ontstond, volgens die sage uit circa de 14e eeuw.  De waterput is in de Bijbelverhalen bron van geestelijk leven. In de Dorpskerk, enkele tientallen meters naast de put, wordt nog wekelijks uit die geestelijk bron geput.  En er wordt verdraagzaamheid verkondigd. Lang niet altijd even krachtig. En lang niet altijd voor een massaal publiek. Maar het verhaal gaat wel door. Ook in onze 21e eeuw. Dat is belangrijk.