“Hier speelde vroeger menig kind…

Ruurlo – Goedemorgen lezers. De vernieling van het bankje dat herinnerde aan de Koekoekschool (foto boven) heeft de Brookse gemeenschap diep geraakt. Het bankje werd gisteren “in stukken” gevonden in een greppel.
 
Ina Lusink-Florijn mailt: “Ik ben echt woest, kon het bijna niet geloven toen ik jullie bericht las op RuurloVandaag! Ik ben gaan bellen en mailen met de andere bestuursleden van de Brookse toneelvereniging. Die schoolbank hebben wij namelijk in 1995 aangeboden in verband met het 50-jarig bestaan van de vereniging. Ik had nog een stille hoop dat de bank door de gemeente of een vrijwilliger van de vereniging was opgehaald voor onderhoud, maar ik werd al snel uit mijn droom geholpen. Misschien klinkt het raar maar iedereen die op de Koekoekschool heeft gezeten keek toch altijd even naar het bankje als je er voorbij reed. En je had vaak een gevoel van trots als mensen daar zaten te genieten van de prachtige omgeving. Ik hoop dat de vandalen zo stoer zijn om zich te melden en spijt te betuigen.”
 
* De schoolbank die vernield werd. De foto stond bij een krantenartikel
 
Vanochtend luchtte in dagblad De Stentor ook Voorzitter Tonny Hukker van toneelvereniging Tot Nut en Genoegen zijn hart. Hij werd gisteravond op de hoogte gesteld van het drama. Hukker: “Ongelofelijk. Puur vandalisme. Wat bezielt mensen tegenwoordig toch?!”
De Stentor schrijft: “De oude schoolbank uit de voormalige Koekoekschool, die de Ruurlose toneelvereniging uit buurtschap ’t Broek in 1995 in het kader van haar 50-jarig bestaan aan de ‘Brookse’ gemeenschap schonk, was van haar sokkel ontvreemd en werd in maar liefst acht stukken in een sloot aan de Goudvinkendijk totaal vernield teruggevonden. Als aandenken aan de voormalige school, die in 1982 haar deuren sloot, werd de bank door de toneelvereniging als picknickbank geschonken. Op de plaquette stond: ‘Voor het Ruurlosebroek hier een bank, ter herinnering aan de Koekoekschool als dank. Waar u nu uw rust vindt, speelde vroeger menig kind.’ De school vormde in het verleden het kloppende hart van de buurtschap. Wie achter dit vandalisme schuil gaat? Hukker: ,,We hebben geen enkel idee. Men was blijkbaar niet op diefstal van ijzer uit. Het onderstel van de bank bestond namelijk uit gietijzer en was stevig in de grond bevestigd." De gemeente Berkelland zorgde voor het periodieke onderhoud.”
 
* De foto hierboven heeft overigens niets met dit artikel te maken. We troffen op deze prachtige ochtend in het Rijkenbargse Bos een “vroege Kerst”. Maar eerst van de herfst genieten. Zoals elk jaar ontvangen we graag sfeervolle herfstfoto’s. Voor de mooiste stelt RuurloVandaag een prijsje beschikbaar.