Demografisch neemt het af in Ruurlo

Ruurlo – Terwijl in Barchem een nieuw woonwijkje in aanbouw is, begint de woningbouw in Ruurlo te stagneren. Uiteraard slaan ook in Ruurlo de gevolgen van De Crisis toe, nu er heel wat wolken financieel gebakken lucht moeten worden weggewerkt. Het valt ook op dat er een substantieel aantal bestaande woningen te koop staat, sommige al enkele jaren. Er zijn straten in Ruurlo waar de Te Koop-borden niet meer op één hand te tellen zijn.

Door deze situatie heeft de gemeente Berkelland veel bouwplannen voor de komende jaren in het diepvriesvak gelegd. In Leussinkbrink fase noord wordt het bouwplan voor 75 woningen zelfs over het jaar 2020 getild. Opvallend is dat voor Ruurlo het aantal ‘uitgestelde’ bouwplannen het hoogste is van de hele gemeente. Wij zijn met 143 geschrapte woningen koploper door de plannen die niet doorgaan in de Alexanderlaan, Garvelinkkamp, Schoemaker, Zuivelplein, Spoorpark, Wiersseweg, Wildenborchseweg en Dorpsrand. Wij vroegen gemeentevoorlichter Henny Roos naar het waarom. Haar antwoord: “In Ruurlo zijn in het verleden relatief veel woningbouwplannen gemaakt, ook voor de lange termijn. Die plannen waren nog niet altijd tot in detail uitgewerkt en ook de noodzakelijke planologische procedures waren nog niet doorlopen. Vanwege demografische ontwikkelingen blijkt dat het doorgaan van die plannen niet meer nodig is.”
 
De demografische ontwikkelingen betekenen in gewone taal dat er te weinig mensen zijn die in Ruurlo willen (gaan) wonen. Dat is dus ook te zien aan de vele (leegstaande) panden die te koop worden aangeboden. Interessant is wel dat we nu weten op welke plekken er bouwvoornemens waren. Van het plan Spoorpark hadden we nog nooit gehoord. Volgens mevrouw Roos betreft het plan Spoorpark een mogelijke woningbouwontwikkeling op de hoek Stationsstraat en de Spoorstraat. Daar weten we maar één locatie en dat is het voormalige hotel/asielzoekerscentrum De Jaeger (zie foto onder). Maar dat zou toch als hotel worden opgeknapt?