Het zijn dus Nijlganzen…

door Ton Oskam
Ruurlo – Goedemiddag lezers. De aangekondigde regen en/of sneeuw bleef gisteren uit. Gelukkig, zullen velen zeggen, want in de media wordt al geklaagd over de lengte van de winter. Hebben we eindelijk een mooi winterseizoen, wil iedereen ineens zo snel mogelijk naar de zon. Volgens mij zijn het allemaal commerciële trucs van de reisbureau’s: weest er snel bij anders moet je in dit koude Kikkerlandje blijven.

Volgens het WeerstationRuurlo zal het heden
droog blijven en in de ochtend was het eerst nog zwaar bewolkt, maar daarna trok de bewolking weg en werd het licht tot half bewolkt met flinke zonnige perioden. De temperatuur loopt momenteel niet hoger op dan 1 tot 3 C. bij een matige noordoosten wind. Komende nacht is het droog en geheel helder en de temperatuur daalt naar -5 tot -7 º C. bij een zwakke noordoosten wind.

Morgen is het droog en vrijwel onbewolkt, dus veel zon. Het kwik stijgt niet hoger dan 1 tot 3 º C. en de zwakke wind komt nog steeds uit het noordoosten. Zondagnacht is het droog en eerst licht tot half bewolkt en later in de nacht is het geheel bewolkt met nevel en aanvriezende mist. De temperatuur daalt naar -3 tot -5 º C. bij een zwakke wind uit noordelijke richtingen.


Gevederde vrienden
* Bij het weerbericht een paar dagen geleden stond een foto van Ilja Janssen die “vreemde” gevederde vrienden in het weiland aantrof. Ik kreeg vier reacties en alle vier de reageerders meldden dat het om Nijlganzen gaat. Volgens Joep Scholten “
de eerste immigranten uit de Arabische wereld (rond 1960) .Daarna bleven ze en leggen één keer per jaar tussen de vier en negen eieren. Aanvankelijk waren sommige biologen – De Geerten Wilders onder hun vakbroeders – bang dat ze inheemse soorten zouden verdringen. Dat gebeurt niet. Ze zijn zeer honkvast dus ook hier zullen ze weldra tot de inheemse fauna gerekend mogen worden. En ze bouwen geen minaretten….”  
Ook Wim Zoeteman ziet op de foto Nijlganzen. “Deze komen van oorsprong uit Afrika, vandaar de naam. Er ontwikkelt zich sinds ergens in de jaren ‘70 een groeiende populatie in het wild. Waarschijnlijk door ontsnapte exemplaren die voor de sier danwel hobby werden gehouden. Met name langs de Slinge, waar ze in het Ruurlose Broek enkele percelen hebben afgeplagd, kun je regelmatig een koppel van deze ganzen spotten. Maar natuurlijk komen ze op alle graslanden wel foerageren.

Midden-Amerikaanse klanken
* Ander bericht. Het wordt feest in het Kulturhus op zaterdag 20 maart als de Nederlandse formatie SWAMP (zie de foto hieronder) daar optreedt. Deze band richt zich geheel op de verschillende soorten muziek uit Midden-Amerika. De band heeft haar repertoire samengesteld uit de muziekstijlen die in dat gebied gespeeld worden. Een hechte band, perfect op elkaar ingespeeld. Kortom voor de liefhebbers van Latijns-Amerikanse muziek, blues en alles wat Midden-Amerika nog meer heeft te bieden een avond om van te smullen. Voor meer informatie:
www.swamp.nl en T 0573-452268. Toegangskaarten á € 15.- verkrijgbaar bij Alex, schoenwinkel en Groot Jebbink bloemenwinkel en aan de kassa van het Kulturhus.