RUURLO - Pianiste Irene Venderbosch verzorgt op 30 september een concert op de vleugel in de Dorpskerk. Zij speelt ‘Musica Callada’ dl.1 en 2 van de Catelaanse componist Frederico Mompou. Na de pauze speelt pianist Jan Vayne. Hij staat bekend om zijn improvisaties.
09 30 Irene Venderbosch
Foto Irene Venderbosch (fotograaf K. Venderbosch)
 
Musica Callada’ (verzwegen muziek) is een van de bekendste werken van Mompou. Wat is verzwegen muziek? Irene Venderbosch: “Dat is heel moeilijk uit te leggen, maar als je het hoort, weet je het. ‘Musica Callada’ zit vol met emoties en gevoel. De componist spreekt zelf over muziek met het hart voor het hart. Het is heel aparte muziek, waarvan je misschien wel kunt zeggen dat ervoor en erna nooit meer zoiets is geschreven. Mompou was heel introvert, teruggetrokken. Dat ervaar je in zijn werk”


Wat brengt Irene Venderbosch ertoe om juist deze muziek op 30 september te spelen?” De muziek ontroerde me, na een stukje werd ik benieuwd naar het volgende stukje .Het is een gevoel, het grijpt mij, ik blijf ermee bezig. Ik wil dat graag delen met mijn publiek.” Irene belooft de bezoekers van het concert een heel aparte beleving. ‘Musica Callada’ bestaat uit een groot aantal korte stukjes, vaak met grote verschillen. Dat maakt het concert afwisselend en verrassend. “Vergelijk het maar met een doos bonbonnetjes met allemaal een andere smaak. Je wilt ze allemaal proeven en krijgt de neiging om na elk ‘hapje’ te gaan applaudisseren. Dat is juist niet de bedoeling. Ik hoop dat men aan het eind wel klapt, maar tussendoor dus niet!”.

Jan Vayne

Op de website van de KunstKring Ruurlo wordt het concert aangekondigd als ‘Vayne & Venderbosch’. Dat wekt de indruk dat zij samen spelen, maar dat is niet het geval. Het wordt een concert met mogelijk twee uitersten, een ingetogen Venderbosch vóór de pauze en een expressieve Vayne erna. Jan Vayne staat al jaren bekend om zijn fabelachtige improvisaties. Hij vergelijkt het pianospelen met de drang om te praten: “Bijna alle mensen hebben de behoefte om te praten, dus ze doen het. Dat geldt ook voor muziek, ik denk dat er meer mensen muziek zouden kunnen maken als ze gewoon hun hart zouden volgen. En dan heb je natuurlijk wel het verschil tussen babbelen en een mooie redevoering houden, maar het gebeurt allebei vanuit het hart. Ik praat als het ware van me af als ik aan het spelen ben, ik hoef daarom ook nooit mijn best te doen en ik heb geen last van zorg of twijfel als ik speel. Dat zorgt voor een comfortabele sfeer.” Het is een belevenis om naar zijn virtuoze pianospel te kijken, maar bovenal te luisteren. De laatste tijd geeft Jan Vayne ook Stilteconcerten. Bij deze concerten komen er geen verzoeken vanuit het publiek, maar speelt hij ruim een uur lang op een meditatieve manier. Het zijn heel bijzondere concerten waarbij men in alle rust kan genieten van zijn virtuoze pianospel. Tijdens zijn optreden in Ruurlo, zal hij uiteraard improvisaties op verzoek spelen, misschien ook op het orgel. Of er gelegenheid is voor meditatief spel zal die middag moeten uitwijzen, anders komt hij dat zeker een andere keer laten horen in een speciaal Stilteconcert.

Jan Vayne 2

Jan Vayne wil op 30 september graag weer verrassen met zijn improvisaties. Misschien heeft hij nog meer in petto!